התמכרויות
ביחידה מטופלים נפגעי התמכרויות בוגרים (18+) אשר פונים מיוזמתם או מופנים ע"י גורמים בקהילה.
ההתערבות הטיפולית היא מערכתית ומותאמת אישית לכל מטופל בהתאם לצרכיו ומאפייניו.
המטופלים נדרשים לתת בדיקות שתן לגילוי סמים ובדיקות נשיפה לגילוי אלכוהול.
תחומי הטיפול וההתערבות :טיפול פסיכו-סוציאלי פרטני, טיפול קבוצתי, מרכז-יום שיקומי, שיקום תעסוקתי והשלמת השכלה, הדרכה ותמיכה לבני המשפחה, הפנייה לאשפוז במרכזי גמילה ובקהילות טיפוליות.
כל התנהגות שיכולה לגרום להנאה והפסקת מצוקה פנימית היא התנהגות שניתן לעסוק בה באופן כפייתי. התנהגות כפייתית היא התנהגות שהאדם לא מצליח להפסיק כשהוא רוצה, ממשיך בה למרות השלכות שליליות כמו פגיעה בבריאות, זוגיות, קשרים חברתיים או עבודה, וחושב עליה לעיתים תכופות כשאינו עוסק בה.
התמכרות היא מחלה המבטאת בעיית חיים – כאב בלתי פתור אשר המכור אינו יכול להתמודד עמו. ההתמכרות אינה הבעיה אלא מהווה פתרון לבעיה נפשית/ רוחנית עמוקה יותר. אמנם זהו פתרון אך פתרון שגוי אשר הופך לבעיה בפני עצמה. המכור בורח מבעיותיו להתמכרות שהופכת למקור נוסף לסבל. ההתמכרות מאופיינת בדחף בלתי נשלט, מחשבות אובססיביות, צורך בריגוש, הסתרה והרס עצמי. האדם הסובל מהתמכרות מגיע מכל המעמדות, האוכלוסיות והרקעים התרבותיים. הוא מתפקד כאדם נורמטיבי לחלוטין ופעמים רבות לא ניתן לזהות עליו כי בחייו פנימה הוא סובל מבעיית התמכרות. לרוב הוא אינו הנרקומן הצנום והמוזנח ברחובות תל אביב המקבץ נדבות כדי לקבל את מנת הסם הבאה שלו.
ישנם סוגים רבים של התמכרות, אך לכולם יש מאפיינים משותפים. התמכרות היא מחלה כרונית חוזרת, המאופיינת בהתנהגות כפייתית לחיפוש אחר סמים או התנהגויות כפייתיות אחרות, שמפריעות לתפקוד תקין.
ניתן לחלק התמכרויות לשתי קטגוריות רחבות: התמכרות לחומרים והתמכרות התנהגותית. התמכרות לחומרים מתייחסת להתמכרות לסמים או אלכוהול, בעוד התמכרות התנהגותית מתייחסת לעיסוק כפייתית בפעילויות מסוימות גם אם הן מזיקות.
התמכרות פסיכולוגית
הידועה גם כהתמכרות התנהגותית, היא מצב שבו אדם מפתח יחס בלתי בריא עם התנהגות או פעילות.
ייתכן שההתנהגות נחשבת לנורמלית על ידי החברה, אבל עבור הפרט היא הופכת לכפייתית וקשה להפסקה ויכולה להפריע לתפקוד היומיומי ולגרום לנזק.
דוגמאות להתמכרויות התנהגותיות נפוצות:
התמכרות להימורים
התמכרות לפורנוגרפיה
התמכרות למין
התמכרות לאוכל
התמכרות לאינטרנט
התמכרות לקניות
התמכרות לעבודה
התמכרות למשחקי מחשב
סוגים אלה מזיקים באותה מידה כמו התמכרויות לחומרים, אבל לעתים קרובות קשים יותר לזיהוי מכיוון שהם חלק מהחיים היומיומיים של הפרט.
התמכרות פסיכולוגית שונה מהתמכרות פיזית בכך שהיא אינה גורמת לתסמיני גמילה פיזיים כאשר מפסיקים את ההתנהגות או הפעילות. עם זאת, התמכרות פסיכולוגית יכולה להיות חזקה באותה מידה כמו התמכרות לחומרים ואף קשה יותר להתגבר עליה.
אי אפשר להפסיק ללא עזרה
ככל שהזמן עובר ובקצב שונה לכל אדם, המוח מתרגל לרמות גבוהות של דופמין, וברגע זה יתכן שיהיה צורך בצריכה גבוהה יותר כדי להשיג את אותה תחושת אופוריה. פעילויות רגילות ושגרתיות, כמו בילוי משפחתי וחברתי או אפילו טיפול עצמי, עשויות לא לספק יותר את אותה תחושת סיפוק כמו בעבר.
על פי ארגון הבריאות העולמי ניתן לאבחן התמכרות כאשר מתקיימים שלושה מששת הקריטריונים הבאים:
1. קיימת תשוקה עזה או דחף כפייתי לשימוש בחומר או ביצוע הפעילות אליה האדם מכור.
2. קיים קושי בשליטה על כמות ומשך זמן השימוש בחומר, או קושי בהגבלת זמן העיסוק בפעילות הממכרת.
3. הופעת 'תסמיני גמילה' (תגובות גופניות) ללא שימוש בחומר או קיום הפעילות הממכרת.
4. קיומה של סבילות - נדרשת כמות הולכת וגדלה של החומר לשמירה על האפקטיביות שלו או צורך בהגברת העיסוק בפעילות הממכרת.
5. השימוש בחומר או הפעילות הממכרת בא על חשבון היבטי חיים משמעותיים (חיי חברה, לימודים, עבודה, משפחה).
6. השימוש בחומר או העיסוק בפעילות הממכרת ממשיכים למרות המודעות לנזק הנגרם בעטיים.
האם את/ה רוצה להפסיק, אך לא מסוגל/ת? האם את/ה עושה דברים שגורמים לחוסר ערך עצמי? האם את/ה יודע/ת שאת/ה חסר/ת שליטה, אך חסר/ת אונים מול קושי להשתנות? האם אי פעם את/ה מרגיש/ה שאת/ה לא יכול/ה להינות בלי חומר או התנהגות מסויימים? האם העבודה או הלימודים סבלו כתוצאה מהתנהגותך? האם המחשבה לוותר עליה מפחידה? האם אי פעם נעצרת או אושפזת בגלל התנהגותך? האם את/ה סובל/ת מבעיות בריאות כתוצאה מהתנהגותך? האם אחרים דואגים על השימוש שלך? האם את/ה חושב/ת שיש לך בעיה?בחן את עצמך
האם את/ה מכור/ה?
מטר"א
(מוקד טיפולי ראשוני אבחוני) הוא מסגרת להתערבות טיפולית וסוציאלית. הפועל בימים א'-ה' בשעות 16:30-8:30 ומספק רצף טיפולי משלים לפעילות שניתנת ביחידה לטיפול בהתמכרויות.. במוקד ניתנים שירותים שונים כגון: אבחון משלים, ייעוץ סוציאלי, שילוב בקבוצות טיפוליות ייעודיות, התערבות טיפולית בקרב משפחתו של הפונה, שילוב בתעסוקה ובהכשרה מקצועית, ליווי מעקב אחרי השתלבות המטופלים במסגרות שונות בקהילה. בנוסף המוקד מקיים פעילויות הכוללות פעילויות העשרה, סדנאות וסיורים.
במסגרת המוקד ניתן שירות עבור אנשים המתמודדים עם בעיות התמכרות שונות ומגוונות. במוקד ניתן שירות של שיחות פרטניות עם עובד סוציאלי, זאת בשאיפה להינזרות מהתנהגויות ומחומרים ממכרים.
- לאחר מספר חודשים מתקיימת ועדה שבה קובעים מטרות ותוכנית טיפול להמשך.
- ההשתלבות במוקד מטר"א ניתנת בהשתתפות של 50 ₪ בחודש בלבד.
צוות היחידה: עינת אורן עו"סית, דור שמש עו"ס, אבי עבאהל מדריך
יצירת קשר: